Stedenbouwkundige handelingen
Verbouwen, bouwen, de functie wijzigen van een gebouw, het aantal woongelegenheden wijzigen, het vellen van bomen, plaatsen van zonnepanelen of het aanleggen van een vijver of zwembad... dit zijn allemaal stedenbouwkundige handelingen die in principe vergunningsplichtig zijn.
Een aantal kleinere ingrepen zijn vrijgesteld van vergunning. Voor een aantal andere ingrepen is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. Dit hangt vaak af van lokale regels. Informeer dus steeds bij het gemeentebestuur wat in uw situatie van toepassing is: vrijstelling, melding of vergunning. Op deze site stellen we enkel de algemene principes voor.
Let op: voor de aanvraag van een vergunning of de melding van een aantal van die kleinere werken volstaat een eenvoudigere dossiersamenstelling via het 'snelinvoerloket' (zie rechts)
Kleine werken aan en rond de woning
Meer over kleine werken op en rond een gebouw (bv. renoveren, een terras aanleggen...
Is een aanvraag of melding nodig voor de werken die u plant? U kunt zich als volgt voorbereiden op de aanvraag:
- Is de medewerking van een architect verplicht? Lees hier info over de regelgeving rond medewerking van architecten bij stedenbouwkundige handelingen.
- Doe een omgevingscheck om te weten welke voorschiften op een bepaald perceel gelden.
- Bij welke overheid moet u de aangevraagde handelingen indienen? (bekijk de docx bestandbeslissingsboom (27 kB))
- Geldt de normale procedure (met openbaar onderzoek) of de vereenvoudigde procedure (zonder openbaar onderzoek)? (onderafdeling 3 van het omgevingsdecreet)
- Wilt u meer zekerheid over de vergunbaarheid van stedenbouwkundige handelingen alvorens een aanvraag te doen? Vraag dan een stedenbouwkundig attest aan.
- Kan de aanvraag of melding gebeuren via het snelinvoerloket? Kijk dit zeker even na: Snelinvoer voor eenvoudige werken (aanmelden vereist)
- Toch een dossier met uitgebreide dossiersamenstelling nodig?
- Met onderstaande formulierenkunt u een digitale aanvraag voorbereiden, vooraleer u een project start in het omgevingsloket. Zo weet u precies welke vragen gesteld worden en welke stukken nodig zullen zijn.
- U kunt het loket vrijblijvend verkennen met het oefenloket. De aanvragen die u in dit oefenloket ingeeft, worden niet door de bevoegde overheid behandeld.
- Rechts staan een aantal video's die u wegwijs maken in de digitale loketomgeving.
- Bekijk hoe je een project aanvraagt in naam van de onderneming waarvoor je werkt.
- Bij sommige omgevingsvergunningsaanvragen moet u een dossiertaks betalen.
Formulier voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen , de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA), kleinhandelsactiviteiten, vegetatiewijzigingen
docx bestandAanvraagformulier B01 (bijlage bij het besluit - versie 20201013) (143 kB)
docx bestandToelichting bij aanvraagformulier B01 (versie 20201013) (93 kB)
- Het aanvraagformulier kan met een letter-cijfer code (bv B25) verwijzen naar één of meerdere addenda. U vindt de addenda in de addendabibliotheek.
- Technische voorschriften vindt u in de normenboeken voor dossiersamenstelling.
Formulier voor melding van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteiten (IIOA)
docx bestandMeldingsformulier B07 (bijlage bij het besluit - versie 20201013) (94 kB)
docx bestandToelichting bij meldingsformulier B07 (versie 20180220) (38 kB)
- Het aanvraagformulier kan met een letter-cijfer code (bv B25) verwijzen naar één of meerdere addenda. U vindt de addenda in de addendabibliotheek.
- Technische voorschriften vindt u in de normenboeken voor dossiersamenstelling.
Loket met aanmelden:
- Vergunning aanvragen
- Melding doen
- Dossier opvolgen
- Snelinvoer voor eenvoudige werken (vergunning of melding)
Loket zonder aanmelden: